Guldmedalj och nordiskt rekord för Ferry Svan, när tredje deltävlingen av TIMBERSPORTS® Nordic Cup 2023 avgjordes.

Tredje delen i Nordiska Cupen i TIMBERSPORTS® avslutad – nya personbästa för flera svenska atleter

Den tredje deltävlingen i TIMBERSPORTS® Nordic Cup 2023 är avgjord. Helgens tävlingar genererade flera personbästa för de svenska atleterna, ett nytt världsrekord för Viktor Clarmo och nordiska rekord för både Tove Njåstad och Ferry Svan inför en jublande publik i Hornberga, Orsa. Med tävlingens resultat är både Ferry Svan och Emil Hansson kvalificerade till Nations Cup i september.

I helgen hölls den tredje deltävlingen i TIMBERSPORTS® Nordic Cup 2023. De svenska atleterna var på plats, för att möta andra nordiska extremsportare och samla poäng. Helgen bjöd på hela 19 personliga rekord för flera nordiska atleter, och svenska atleterna Viktor Clarmo, Tove Njåstad och Ferry Svan bjöd på både världsrekord och nordiska rekord. Viktor tog över Intermediate-världsrekordet i Single Buck (13.94 sekunder), Tove satte nya nordiska rekord i Single Buck och Underhand Chop, medan Ferry tog nytt nordiskt rekord i Hot Saw (4.75 sekunder) – ytterst nära världsrekordet på 4.62 sekunder.

– Att närma mig världsrekordet är verkligen spännande. Medan vi väntade på de officiella tiderna, fick jag för en kort stund känslan av att jag faktiskt hade slagit världsrekordet. Att vara så nära, bara en tiondel ifrån, ger mig ännu större motivation inför alla kommande tävlingar. Nu är det enbart tusendelarna som kräver fokuserad träning, säger Ferry Svan och tillägger:
– Efter helgens tävlingar ser jag ännu mer fram emot Nordiska Mästerskapen. Min form känns riktigt bra, och nu är det viktigt att hålla upp koncentrationen och undvika misstag.

Atleterna tävlade individuellt i tre, fyra eller sex grenar, beroende på tävlingsklass och tävlingsformat, och när den fjärde och sista deltävlingen är avgjord kommer en slutgiltig vinnare i varje tävlingsklass att ha korats. I damklassen var det danske Felixia Banck som drog det längsta strået av de nordiska damatleterna, tätt följd av svenske Tove Njåstad. Njåstad tog två nya nordiska rekord i Single Buck (28.87 sekunder) och Underhand Chop (56.35 sekunder).

– Jag har en del att reflektera över efter tävlingen. I Stock Saw önskade jag bättre resultat, men det är en viktig lärdom att stöta på motgångar. Jag är nöjd med min prestation i Single Buck, min såg var på topp och jag slog till med ett nytt rekord. I Underhand Chop gjorde jag precis som jag tränat, följde linjerna i mina hugg och satte ännu ett rekord. Stabiliteten ökar, även om en bättre Stock Saw hade varit pricken över i:et, säger Tove Njåstad.

I Rookie-klassen tog Edvin Karlsson hem vinsten. Edvin vann alla grenar utom Stock Saw, där Esben Pedersen hade bäst tid. Efter helgens tävlingar, som var jämna mellan de två rookie-atleterna är både Edvin Karlsson och Esben Pedersen kvalificerade till Nations Cup, 3:e september.

Även svenske Viktor Clarmo stod för en imponerande prestation och satte ett nytt Intermediate-världsrekord i Single Buck, och övertog därmed rekordet från norske Bart Gevers. Clarmo vann samtliga grenar utom Underhand Chop, vilket sammantaget innebar en förstaplats i Intermediate-klassen. Tävlingen var även Clarmos näst sista, eftersom att han meddelat att han avslutar sin atletkarriär efter Nordiska Mästerskapen. Han planerar att fortsätta sitt engagemang i extremsporten på andra sätt.

– Ett världsrekord var en skön comeback efter mitt skadeuppehåll. Nordiska Mästerskapen blir min sista tävling, och det blir en rematch mellan mig och Bart i Single Buck. Jag vet att han är sugen på att ta tillbaka världsrekordet. Det blir en spännande tävling på många sätt, men vi får se vad som händer – jag är sugen på att avsluta på topp, säger Viktor Clarmo.

Den sista deltävlingen av Nordic Cup går av stapeln i Svenljunga, i slutet av september. 11-13 augusti samlas Nordens elit i norska Elverum för Nordiska Mästerskapen 2023 och helgen 3-4 november väntar VM i TIMBERSPORTS® i Stuttgart.

Här går Nordic Cup 2023:
- 26-28 maj hålls första deltävlingen av Nordic Cup i Falun.
- 21-22 juli fortsätter Nordic Cup med deltävling två i Malung.
- 5-6 augusti går tredje deltävlingen av Nordic Cup i Orsa.
- 23-24 september avgörs Nordic Cup med den fjärde deltävlingen i Svenljunga.

Fullständiga resultat från andra deltävlingen av Nordic Cup 2023 finns här.