Om STIHL TIMBERSPORTS®

Video file

Historia

STIHL TIMBERSPORTS® är en internationell tävlingsserie i extremsport som startades 1985 i USA och kom till Europa 2001. Sportens rötter återfinns i 1800-talets Australien och Nya Zeeland när skogshuggare tävlade mot varandra genom att hugga och såga i träblock.

STIHL TIMBERSPORTS® består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med en två meter lång handsåg. Grenarna simulerar fällning av ett träd eller kapning av ett redan fällt träd och har ett historiskt ursprung i hur man förr i tiden fällde och kapade träd men med en modern tappning och sportanpassning. Atleterna visar prov på styrka, mod, teknik och uthållighet.

Sporten kom till Sverige 2008 och Hans-Ove Hansson var en av de första utövarna i landet. Idag är Hans-Ove lagkapten till det svenska landslaget som har nått flera internationella framgångar. STIHL TIMBERSPORTS® är på frammarsch i Sverige och växer för varje år i form av nya atleter och antalet fans. 

Historia
Calle Svadling sågar i stocksaw

TIMBERSPORTS® 2023

Datum Aktivitet Plats
22-23 apr Nybörjar- och fortsättningsläger Orsa, SWE
29-30 apr Show, NFE Sweden Västerås, SWE
5-7 maj European Women Camp Orsa, SWE
11-14 maj Rookie Academy Haelen, NL
20-21 maj Träningsläger Orsa, SWE
26-28 maj Nordic Cup, part 1 Falun, SWE
9 jun Rookie World Championship Rotterdam, NL
10 jun World Trophy Rotterdam, NL
10 jun International Women Cup Rotterdam, NL
21-22 jul Nordic Cup, part 2 Malung, SWE
29 jul European Trophy Posnan, PL
5-6 aug Nordic Cup, part 3 Orsa, SWE
11-13 aug Nordic Championship 2023 Elverum, NOR
3 sep European Nations Cup Seefeld, AT
23-24 sep Nordic Cup, part 4 Svenljunga, SWE
3 nov Team World Championship 2023 Stuttgart, GER
4 nov Individual World Championship 2023 Stuttgart, GER

 

 

 

Discipliner

TIMBERSPORTS® består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med handsåg. Grenarna simulerar fällning av ett träd eller kapning av ett redan fällt träd och har ett historiskt ursprung i hur man förr i tiden fällde och kapade träd.

Grenarna som utförs med yxa är Underhand Chop, Standing Block Chop och Springboard. Stock Saw utförs med en kraftfull standardmotorsåg, Single Buck med en två meter lång handsåg medan Hot Saw utförs med en specialbyggd motorsåg på 62 hästkrafter. 

Pontus Skye
Ferry Svan i Frankrike

WORLD TROPHY

STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy (f.d. Champions Trophy) är en höjdpunkt under TIMBERSPORTS®-säsongen. Atleterna möts två och två i utslagningsdueller där de genomför fyra utmanande grenar efter varandra. Det kräver mental styrka, perfekt teknik och uthållighet. De tävlande behöver använda alla sina reserver och ge allt de har i varje omgång. En hundraprocentig insats krävs i varje duell. Minsta lilla misstag kan leda till att man slås ut. De två atleter som vinner samtliga omgångar tar sig till finalen.

VM i TIMBERSPORTS®

LAG-VM
Över 100 atleter från drygt 20 länder tävlar i STIHL TIMBERSPORTS® lag-VM. Fyra atleter tävlar i stafettformat i grenarna Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck och Standing Block Chop. Landslagen möts två och två i utslagningsomgångar där det lag som utför omgången på snabbast möjliga tid vinner och avancerar vidare i mästerskapet. De två lag som vinner samtliga omgångar tar sig till finalen och gör upp om världsmästartiteln i lag-VM. 

INDIVIDUELLA VM
Världens tolv främsta atleter tävlar i det individuella världsmästerskapet i kampen om den prestigefyllda världsmästartiteln. Atleterna tävlar i sex grenar uppdelat i tre rundor och poäng delas ut efter de snabbaste tiderna i respektive gren. Efter varje runda elimineras de atleter med lägst poäng. De sex atleter med högst poäng gör upp om världsmästartiteln i finalrundan med den öronbedövande och mäktiga grenen Hot Saw. Den atlet med högst poäng efter samtliga sex grenar utses till världsmästare i STIHL TIMBERSPORTS®.

Liverpool 2018
Emil Hansson 2019

ROOKIE-VM

Rookie-VM hålls under upptakten till World Trophy (f.d. Champions Trophy). Här tävlar tio lovande unga atleter från olika länder i fyra grenar. I varje gren möts de unga atleterna två och två. När alla atleter har slutfört en gren delas poäng ut efter de registrerade tiderna, högst poäng till den snabbaste tiden. Den atlet som har högst totala poäng efter samtliga fyra grenar utses till juniorvärldsmästare. En rookie är under 25 år och kvalificerar sig till VM genom nationella uttagningar. 

Håll dig uppdaterad!

Via STIHL TIMBERSPORTS® officiella databas kan du få de senaste resultaten från
både nordiska och internationella tävlingar. Där finns även rekord och mycket
annat från extremsporten samlat.

Till databasen