Ferry Svan vann Nordic Trophy 2023 och är, tillsammans med Emil Hansson, kvalificerad för European Trophy 2023.

TIMBERSPORTS® säsongen fortsätter: Ferry Svan och Emil Hansson klara för European Trophy

I helgen avhölls TIMBERSPORTS® tävlingen Nordic Trophy i Fiskarheden, Transtrand. Tävlingen var ett kval till europeiska tävlingen European Trophy, där svenske Emil Hansson är regerande mästare. Trophy är det tävlingsformat där atleterna genomför fyra grenar i ett svep. Ferry Svan knep förstaplatsen och Emil Hansson andraplatsen, vilket innebär att de båda reser ner för European Trophy den 30 juli i Polen.

Till tävlingshelgen, som anordnades vid Fiskarheden, anslöt de svenska Pro-atleterna för att göra upp om platserna till årets European Trophy. I Trophy-formatet ska atleterna genomföra fyra grenar i samma heat: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck och Standing Block Chop. De två atleter från respektive land som får bäst tider kvalificerar sig för European Trophy den 30 juli, i Poznań, Polen, förutsatt att de klarar tidsgränsen.

Första- och andraplatserna kneps av de svenska atleterna Ferry Svan och Emil Hansson, som därmed reser till Polen i sommar för att möta den europeiska eliten. Nuvarande Europamästare Emil Hansson, siktar väl där främst på att knipa en kvalplats till tävlingsformatets största tävling, World Trophy 2024.

– Det var en helt okej tävling för min del. Mitt mål var att komma topp två, för att kvalificera mig för European Trophy, och det lyckades jag med. Väl nere i Polen och i European Trophy är mitt främsta mål att kvalificera mig vidare till World Trophy 2024, och då behöver jag bli topp 10. Lyckas jag ta en pallplacering är det verkligen en bonus, säger Emil Hansson.

Ferry Svan knep förstaplatsen i helgens tävling och ser nu fram emot att utmana om pallplatserna den 30 juli.

–  Jag har tagit hem European Trophy en gång innan, så jag ser det som ett realistiskt mål att kunna ta hem det i år. Motståndet är som vanligt tufft, inte minst är Dubicki från Polen väldigt stark efter andraplatsen i World Trophy, säger Ferry Svan.

Efter European Trophy väntar deltävling tre av Nordic Cup i det svenska landslagets hemmaort Orsa och sista deltävlingen av Nordic Cup går av stapeln i Svenljunga, slutet av september. 11–13 augusti samlas dessutom Nordens elit i norska Elverum för Nordic Championship 2023 och helgen 3–4 november väntar VM i TIMBERSPORTS® i Stuttgart.

Hela TIMBERSPORTS® tävlingsschema finns tillgängligt här.