Calle Svadling i grenen Underhand Chop.

SVERIGR BJUDER PÅ TUFFT MOTSTÅND UNDER TIMBERSPORTS® EUROPEAN TROPHY OCH ROOKIE-EM

Lördagen den 31 juli möts den europeiska eliten inom STIHL TIMBERSPORTS® i tyska München för att tävla i European Trophy och Rookie-EM. Representerar Sverige gör Calle Svadling, Emil Hansson och Edvin Karlsson som alla har visat mycket god form under uppladdningen och förväntas bjuda motståndarna på hård konkurrens.

Efter två års frånvaro är det omtyckta och utmanande European Trophy tävlingen tillbaka och tillsammans med Rookie-EM som arrangeras samma dag är den internationella TIMBERSPORTS® säsongen därmed i gång på allvar. Tävlingarna hålls utan publik och för första gången i eventhallen Motorworld i tyska München.

Under European Trophy tävlar Europas bästa TIMBERSPORTS® atleter om den europeiska mästartiteln. 18 atleter kommer att tävla i Trophy-formatet vilket kräver oerhörd styrka, kondition och teknik när atleterna ska såga och hugga sig igenom fyra grenar på snabbast möjliga tid. De 16 snabbaste atleterna möts sedan två och två i utslagningsdueller för att tillslut kora en europeisk mästare. Michal Dubicki från Polen tog guldmedaljen 2019 när European Trophy senast arrangerades och är en av flera förhandsfavoriter. Svenske Calle Svadling är en annan favorit som imponerade många genom att då ta bronsplats.

– Jag känner mig i god form och eftersom vi har börjat tävla lite är jag redan väldigt tävlingsfokuserad. Jag har styrketränat en hel del, sen är det också lite mer konditionskrävande att köra ett Trophy så jag har lagt lite extra träning på det, säger Calle Svadling. 

Emil Hansson som i år börjar tävla i PRO-klassen har också tränat hårt och kommer liksom sin landskamrat Calle att bjuda motståndarna på starkt motstånd.

– Jag känner mig väl förberedd och redo. Det ska bli kul och spännande att tävla på en ny nivå och att få möta PRO-atleterna från de andra länderna för första gången, säger Emil Hansson. 

Samma dag, bara några timmar innan European Trophy, möts också de bästa atleterna från europeiska Rookie-rankingen under Rookie-EM. Där gör 12 atleter från nio länder upp, bland annat svenske Edvin Karlsson som deltar i sitt första Europeiska Mästerskap. Flera av rookie-atleterna han nu kommer tävla emot mötte Edvin under Six Nations Rookie Cup 2020, bland annat Oliver Reinhard från Schweiz som då tog första plats. 

– Det ska bli väldigt kul att tävla igen, jag är peppad och vill göra bra ifrån mig. Jag har sett till att träna lite mer än vanligt och tränat en hel del tillsammans med Emil. Han sporrar mig på ett bra sätt, säger Edvin Karlsson.

Under Rookie-EM tävlar atleterna två och två i samma grenar som PRO-klassen, dvs Underhand Chop, Standing Block Chop, Stock Saw och Single Buck. Unikt för den 31 juli blir tillägget av ytterligare en gren, Springboard med en bräda, vilket är första gången för Rookie-klassen. Till skillnad från PRO-klassen utförs grenarna var för sig. När alla atleter har slutfört en gren delas poäng ut efter de registrerade tiderna. Högst sammanlagda poäng efter alla fyra grenar vinner. 

European Trophy och Rookie-EM ersätter World Trophy och Rookie World Championship, som inte arrangeras i år på grund av den globala pandemin och internationella restriktioner. Alla planer avseende nationella och internationella tävlingar kan komma att ändras på grund av pandemin och dess utveckling.

Livesända tävlingar för alla fans
Såväl European Trophy 2021 som Rookie-EM 2021 sänds live så att fans och åskådare världen över kan ta del av spänningen. Tävlingarna sänds på STIHL TIMBERSPORTS® Facebook, YouTube och Twitch. 

Sändningarna den 31 juli startar: 
European Rookie Championship: kl. 14:00 
European Trophy: kl. 19:00