Svenska landslaget i TIMBERSPORTS® är redo för VM 2023 i Stuttgart, och siktar på att bli Europas bästa lag.

Sverige ska bli bäst i Europa på TIMBERSPORTS® – VM i Tyskland väntar

Om bara några veckor går VM i extremsporten TIMBERSPORTS® av stapeln, när en publikfest i Porsche-Arena, Stuttgart, väntas den 3–4 november. Det svenska landslaget är i fin form och satsar på att bli bästa europeiska lag, och därmed utmana jättarna Australien, Nya Zeeland och USA.
– Vi är ute efter revansch och vet att vi kan bli Europas bästa lag, säger Ferry Svan.

En lång och händelserik TIMBERSPORTS® säsong kulminerar under den första helgen i november, då 120 atleter från över 20 nationer samlas i slutsålda Porsche-Arena, Stuttgart, för att göra upp om världsmästartiteln. Efter ett historiskt hemma-VM i 2022, där Sverige slutade på sjätteplats, siktar proffsatleterna Ferry Svan, Calle Svadling, Emil Hansson, Pontus Skye och Edvin Karlsson på att bli bästa europeiska lag.

– Det finns tveklöst en stor revanschlust i laget. Insatsen i fjolårets VM var godkänd, men vi vill och kan mer. Vår bästa tid som lag ligger på strax över en minut. Med en tid under minuten kan vi bli Europas bästa lag och vi vet att vi är kapabla till det, säger Ferry Svan.

I lag-VM möts länderna i utslagningsdueller och i lag om fyra, i de fyra grenarna Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck och Standing Block Chop. Varje atlet genomför varsin gren i en stafett. Sveriges främsta utmanare om medaljplatserna utgörs av Polen, Kanada, Nya Zeeland, USA samt fjolårets vinnare Australien. Uppladdningen inför VM består i Sveriges fall av träning och tävling i Pennsylvania, USA.

– Vi har tagit ytterligare kliv som landslag under säsongen och har ett år till av erfarenheter med oss. Vi har dessutom sett många rekord slås under säsongen, både personliga och nordiska, så vi reser till Stuttgart i god form, säger Calle Svadling, lagkapten för det svenska landslaget, och fortsätter:
– Vi satsar stenhårt på att ta oss så långt som möjligt och siktar på att bli bästa europeiska lag, vilket kan räcka långt i tävlingen. Alla ska få känna att det är tufft att möta Sverige.

Talang representerar Sverige för andra året i rad
Under lördagen den 4 november går den individuella tävlingen i VM. Världens tolv främsta TIMBERSPORTS® atleter kämpar om titeln som världsmästare, där grenarna Springboard och Hot Saw tillkommer, och för andra året i rad representeras Sverige av 22-åriga Emil Hansson från Mora. Hansson kommer från en imponerande säsong, med bland annat guldmedaljer från European Nations Cup och Nordiska Mästerskapen, och är tävlingens yngsta atlet.

– Det ska bli spännande att återigen få stå på scen och representera Sverige i ett VM. Efter fjolårets debut på hemmaplan känner jag mig mer avslappnad, säger Emil Hansson och fortsätter:
– Träningen intensifieras nu inför VM och jag gör allt för att komma till Stuttgart i bästa möjliga slag. Det gäller att ha en bra dag och göra bra ifrån mig i varje gren, om jag gör det så kan det räcka långt.

Tävlingstider:
Lag-VM, fredag 3 november: Tävlingen startar 19:00. Följ tävlingen live här.
Individuella VM, lördag 4 november: Tävlingen startar 19:00. Följ tävlingen live här.