Sverige bjöd på ett tuft motstånd inledningsvis, men både Ferry Svan och Emil Hansson åkte ut i kvartsfinalerna. Emil Hansson placerade sig bäst av de två, med en sjätteplats av totalt 16 tävlande.

Sverige 6:a i TIMBERSPORTS® World Trophy – Ferry Svan och Emil Hansson hack i häl på världseliten

Under lördagskvällen gick årets upplaga av World Trophy av stapeln i Rotterdam, Nederländerna. Favorittippade Ferry Svan och Emil Hansson bjöd publiken och motståndare på vassa heat genom tävlingen, men vid kvartsfinalerna föll de båda atleterna på målsnöret.  Ferry Svan diskvalificerade sig och Emil Hansson var bara ett yxslag efter bronsmedaljören Jason Lentz. Emil Hansson tog sig längst av de två atleterna, och slutade upp på en imponerande sjätteplats. 

Onderzeebootloods i Rotterdams hamn stod under lördagskvällen 10 juni värd för stortävlingen World Trophy 2023. Av världens 16 bästa TIMBERSPORTS® atleter skulle en världsmästare i det tuffa tävlingsformatet krönas. Trophy-formatet innebär att atleterna ska ta sig igenom fyra grenar i ett svep, och heaten avgörs i utslagningsdueller. Svenskarna Ferry Svan och Emil Hansson utsågs på förhand som utmanare till världens allra främsta atleter, och gjorde båda två en stabil resa i tidskval liksom första rundan.

Ferry Svan, en av favoriterna till pallplats, mötte i kvartsfinalen hemmanationens Redmer Knol. Trots en stabil resa till kvartsfinalen blev Ferry Svan diskvalificerad, efter att inte avslutat första grenen Stock Saw korrekt.

– Jag var stressad, så jag fick inte till att stänga av motorsågen i tid. När jag började med andra grenen, Underhand Chop, så hörde jag sågen och jag förstod direkt att jag var diskad. Men, jag ville ändå ta mig hela vägen in i mål och slutföra heatet, säger en märkbart besviken Ferry Svan och fortsätter:
– I tidskvalet tog jag en tredjeplats vilket är jättebra, det tar jag med mig. Man får bryta ihop och komma igen helt enkelt.

Emil Hansson, återigen yngst i tävlingen och regerande Europamästare, gjorde ett bra tidskval och tog sig vidare till kvartsfinalen där han ställdes mot amerikanske Jason Lentz, 37. Vid sista grenen, Standing Block Chop, skiljde det bara ett yxslag mellan de två atleterna där Lentz slog av blocket snäppet snabbare. Emils tid på 1:10.24 gav honom därmed en imponerande sjätteplats.

– Det var tufft motstånd idag. Jag låg bara ett hugg efter Jason Lentz i kvartsfinalen och det är jag nöjd med. Framåt blir mitt mål att ta sig vidare från kvartsfinalerna och börja sikta på pallplatserna, säger Emil Hansson.

I slutet var det Nya Zeeländske Jack Jordan som levde upp till förväntningarna och försvarade sin titel i World Trophy. 27-åringen, som vann World Trophy 2022 i Wien, stod pall för trycket och plockade utöver titeln även ett nytt världsrekord på 53.65 sekunder. Silvermedaljen gick till Polens Michał Dubicki och bronsmedaljen knep amerikanske Jason Lentz.

Ytterligare en svensk sjätteplats under helgens Rookie-VM
Under fredagskvällen avgjordes Rookie-VM där de tolv bästa Rookie-atleterna i världen kämpade om den prestigefulla titeln som Rookie-världsmästare. Även här fanns Sverige representerade i form av svenske Edvin Karlsson. Många av de juniora atleterna var hungriga på titeln och efter många fina prestationer slutade Edvin på en sjätteplats.

- Det var tufft motstånd med riktigt duktiga atleter. Men jag hade en bra start på tävlingen i
både Underhand Chop och en förstaplats i Stock Saw och det får jag ta med mig, säger Edvin
Karlsson.

Szymon Groenwald från Polen bjöd på en fenomenal prestation där 18-åringen tog hem världsmästartiteln. Den unge polacken knep vinsten i fyra av fem grenar med nya världsrekord i både Single Buck och Underhand Chop med 9.01 respektive 13.64 sekunder. Med fredagens titel var det första gången en europeisk atlet knep världsmästartiteln sedan svenske Ferry Svan blev den förste europeiske atleten någonsin att vinna ett Rookie-VM i 2017. I International Women Cup, som också avgjordes under lördagen, tog amerikanskan Erin Lavoie guld.