Svenske Emil Hansson är näst bäst i världen på TIMBERSPORTS®, efter historiskt VM-silver.

Svenske Emil är näst bäst i världen på TIMBERSPORTS® – historiskt VM-silver

Porsche-Arena, Stuttgart, stod under lördag 4 november värd för individuella VM i TIMBERSPORTS® 2023. För andra året i rad representerades Sverige av 22-åriga Emil Hansson från Mora. Av världens tolv främsta atleter var Hansson yngsta tävlande i kampen om världsmästartiteln. Inför hela 6 500 åskådare gav Hansson världseliten tufft motstånd, och placerade sig på en historisk andraplats. Med silvermedaljen är inte bara Emil näst bäst i världen men också bäst i Europa.

– Jag hittar inga ord, det här hade jag inte förväntat mig när jag vaknade idag. Jag är jättenöjd med en andraplats – det är helt sjukt att man bara är 22 år och står på pallen med ett silver! säger Emil Hansson. 

Under lördagskvällen avgjordes den individuella tävlingen i TIMBERSPORTS® VM 2023, i Stuttgart, Tyskland. Svenske Emil Hansson gjorde VM-debut ifjol på hemma-VM i Göteborg och klev in i Porsche–Arena med mer erfarenhet samt som fyra på Europarankingen. När dammet och sågspånen hade lagt sig stod det klart att Hansson kämpat sig till en historisk andraplats i årets världsmästerskap och skakat om ett par världsstjärnor på vägen. Silvermedaljen är Nordens första pallplacering någonsin i ett individuellt världsmästerskap i TIMBERSPORTS® och även första gången en nordisk atlet kvalificerar sig till finalrundan.

I VM:s individuella tävling ska atleterna genomföra grenarna Underhand Chop, Stock Saw och Standing Block Chop. Atleterna erhåller poäng beroende på deras snabbhet och endast de åtta bästa går vidare till den andra rundan, där grenarna Single Buck och Springboard väntar. De sex atleter som fått högst poäng från de två första rundorna går vidare till den tredje och sista rundan, där publikfavoriten Hot Saw väntar. Även här tilldelas de högsta poängen till de som sågar snabbast, och den atlet som totalt samlat flest poäng efter samtliga rundor vinner tävlingen.

Sanslös vändning av svenske Hansson
För svenske Hansson började tävlingen knackigt med en sista placering i Underhand Chop – sedan började resan tillbaka. Efter sjätteplaceringar i både Stock Saw och Standing Block Chop lyckades han avancera vidare till nästa runda. I Single Buck visade Emil prov på sin teknik och uthållighet med en andraplacering och i Springboard slog 22-åringen hela tävlingsfältet med tiden 49,72 sekunder som gav honom en förstaplats i grenen. Därmed säkrade han en total tredjeplats och en plats i finalrundan var given. Efter en otrolig tid i grenen Hot Saw (5,77 sekunder) hade Emil guldmedaljen i sin hand innan favorittippade australiensaren Jamie Head säkrade översta pallplatsen i sista heatet. Bronset gick till hemmanationen Tyskland och Danny Martin.

– Jag hade en riktigt knackig början där jag nästan ville åka hem. Sen gjorde jag en okej Stock Saw och bra ifrån mig i både Single Buck och Springboard. Det känns jättebra att jag lyckades ordna upp det i slutet och ta en andra plats – jag är supernöjd, säger Emil.

Se livesändningarna från STIHL TIMBERSPORTS® VM 2023 här.
För fullständiga resultat från världsmästerskapen, läs mer här.