Det svenska landslaget gick för vinst i dagens lagtävling i de Nordiska Mästerskapet.

Svenska TIMBERSPORTS® landslaget bäst i Norden

De Nordiska Mästerskapen arrangerades under helgen i Stenkullen, strax utanför Göteborg. Utöver att en nordisk mästare korades i det individuella formatet, möttes även de nordiska landslagen för att utse en mästare i lagformatet. Liksom gårdagen höll Sverige även idag en hög nivå genom tävlingen. Svenska landslaget bestående av Calle Svadling, Ferry Svan, Pontus Skye och Emil Hansson gick därmed segrande ur dagens tävling.  

Efter att en nordisk mästare korats under lördagen var det under söndagen dags för de nordiska landslagen att mötas i en lagtävling. Tävlingen var också ett prov på vad som komma skall när det svenska landslaget intar Partille Arena under VM. Lagformatet i TIMBERSPORTS® liknar en stafett - en atlet startar och sedan tar nästa vid, tills alla fyra atleterna genomfört varsin gren. Det lag som snabbast tar sig igenom de fyra grenarna går vidare till nästa heat.  

Tävlingsdagen inleddes med tidskval, där det svenska landslaget plockade hem en tid på 1:06.59. I kvartsfinalen mötte de Danmark, för att sedan slå ut Norge i semifinalen. I finalen ställdes Sverige mot ett gästande Italien, som bjudits in till tävlingen. Tiden på 1:10.11 minuter gav det svenska landslaget en tydlig vinst mot Italien, som avslutade sitt heat på 1:57.46. Både Ferry Svan och Calle Svadling ser positivt på kommande lag-VM. 

– Vi hade några bra rundor idag, och det var bra att få testa lite olika lagkonstellationer även om det finns lite vi kan putsa vidare på. För egen del hade jag åtminstone en runda som jag kände var riktigt bra. Vi har ett starkt lag så jag tror vi kan gå långt. Jag hoppas vi tar en pallplats i alla fall, säger Svan.  

– Det känns lovande inför VM. Vi har provat lite olika placeringar under dagen, men vi kan egentligen sätta vem av oss som helst på vilken gren som helst, och det blir ett bra resultat. Sen gäller det att hitta den där sista touchen nu fram till oktober, men vi har absolut en hög lägstanivå just nu. Vi kommer fortsätta träna tillsammans nu fram till VM, men sen blir det också att enskilt fokusera på den gren man kommer köra. Så det blir också upp till var och en att ta det ansvaret, säger Calle Svadling.  

Nästa lagtävling för Sverige går av stapeln under VM, fredagen 28 oktober i Partille Arena utanför Göteborg. Då samlas över 20 nationer för att utse vilken nation som blir världsmästare. Senast Sverige var med och tävlade hamnade de på en sjundeplats.