I andra deltävlingen av Nordic Cup 2023, Malung, tog svenske Ferry Svan återigen hem segern.

Nordiska cupen i TIMBERSPORTS® fortsätter – flera rekord och nya guldmedaljer till Sverige

I den andra deltävlingen i TIMBERSPORTS® Nordic Cup 2023, 21-22 juli, duggade rekorden tätt. Inför en stor publik i Malung sattes hela åtta nya nordiska rekord, fördelat på de fyra olika tävlingsklasserna. Vid tävlingsdagens slut hade Sverige plockat hem tre av fyra guldmedaljer. Sveriges Ferry Svan bjöd på en imponerande prestation genom hela tävlingen - två nordiska rekord och ytterligare en guldmedalj.

I helgen var extremsporten TIMBERSPORTS® på plats i Malung, då den andra deltävlingen i Nordic Cup 2023 avhölls i samband med den populära dansbandsveckan. På plats fanns atleter från hela Norden, för att samla nya poäng i de olika tävlingsklasserna. Tävlingshelgen bjöd på många personliga och nordiska rekord för atleterna. Bland annat satte en av Sveriges främsta atleter, Ferry Svan, hela två nya nordiska rekord. Det var i grenarna Springboard (41.69 sekunder) och Hot Saw (5.50 sekunder) som Ferry vässade till rekorden, som i slutet av tävlingsdagen också ledde honom till en förstaplats.

– Jag hade en bra och trygg känsla inför tävlingen, och att då kunna öppna tävlingen med ett nordiskt rekord i Springboard bekräftade den känslan. Sen var väl inte Underhand Chop och Standing Block Chop några rekordtider, men det löste sig i och med mina resterande tider. Att jag även lyckades bräcka det nordiska rekordet i Hot Saw är jag såklart väldigt nöjd med, säger Ferry Svan och fortsätter:
– Inför Nordiska Mästerskapen och det format vi tävlar i känner jag mig stabil. Jag upplever att det har hänt mycket för mig under det här året, jämfört med förra. Det är en skön känsla att kunna gå in på ett nordiskt mästerskap och känna att man har utvecklats.

Atleterna tävlar individuellt i tre, fyra eller sex grenar, beroende på tävlingsklass och tävlingsformat, och när den fjärde och sista deltävlingen är avgjord kommer en slutgiltig vinnare i varje tävlingsklass att ha korats. I damklassen tog svenske atleten Tove Njåstad, hem en andraplats.

– Jag är nöjd men samtidigt något besviken, jag vet att jag kan göra bättre ifrån mig i vissa grenar. Men jag satte en riktigt bra tid i grenen Stock Saw (10.10 sekunder), som blev ett nordiskt rekord. Nu fortsätter säsongen - först ska jag åka och tävla i Wales, sedan blir det deltävling tre av Nordic Cup i Orsa och därefter Nordiska Mästerskapen. Där satsar jag på att ta hem guldet, säger Tove Njåstad.

Utöver Ferry Svans och Tove Njåstads rekord satte även proffsatleten Emil Hansson ett nytt nordisk rekord i Underhand Chop (16.71 sekunder). I Rookie-klassen tog Edvin Karlsson hem både ett nordiskt Rookie-rekord i grenen Single Buck (10.13 sekunder) samt förstaplatsen. I klassen Intermediate, där atleter som är över 25 år men som ännu inte kvalificerat sig till Pro-klassen tävlar, tog Emil Svensson hem segern. Nästa deltävling av Nordic Cup arrangeras i det svenska landslagets hemmaort Orsa och sista deltävlingen av Nordic Cup går av stapeln i Svenljunga, i slutet av september. 11-12 augusti samlas Nordens elit i norska Elverum för Nordiska Mästerskapen 2023 och helgen 3-4 november väntar VM i TIMBERSPORTS® i Stuttgart.

Här går Nordic Cup 2023:
- 26-28 maj hålls första deltävlingen av Nordic Cup i Falun.
- 21-22 juli fortsätter Nordic Cup med deltävling två i Malung.
- 5-6 augusti går tredje deltävlingen av Nordic Cup i Orsa.
- 23-24 september avgörs Nordic Cup med den fjärde deltävlingen i Svenljunga.

Fullständiga resultat från andra deltävlingen av Nordic Cup 2023 finns här.
Hela TIMBERSPORTS® tävlingsschema finns tillgängligt här.
Läs fler nyheter från TIMBERSPORTS® Sverige här.