Ferry Svan tog guld i säsongens första TIMBERSPORTS® tävling, trots diskvalificering i sista grenen. Totalt vann Sverige tre guld under tävlingshelgen.

Ferry Svan vinner säsongens första TIMBERSPORTS® tävling - tre av fyra guld till Sverige

Svenska, norska och danska atleter möttes i helgen för att göra upp i första deltävlingen av Nordic Cup, vilket också var TIMBERSPORTS® säsongens första tävling. För Sverige blev det tre av fyra guld, i tävlingsklasserna Pro, Intermediate och Rookie. Ferry Svan, förra årets vinnare av cupen, plockade hem guldet under söndagens tävling i Falun – trots att samtliga proffsatleter blev diskvalificerade i sista grenen.
– Det var en speciell upplevelse att alla blev diskade i Hot Saw. Det var lite komiskt, men inte kul. Överlag är jag ändå nöjd med säsongens första tävling och en seger, säger Ferry Svan.

Tävlingshelgen bjöd på flertalet personliga och nationella rekord för de svenska atleterna, som fanns representerade i alla fyra tävlingsklasser: Pro, Intermediate, Rookie och Women. I Pro-klassen slogs proffsatleterna Ferry Svan och Emil Hansson om förstaplaceringen, där Emil Hansson länge hade ledningen. När det blev dags för fjärde grenen, Single Buck, knappade Ferry in och placerade sig ett poäng över Hansson. Vid sista grenen, Hot Saw, diskvalificerade sig alla sex Pro-atleter, och Ferry Svan lyckades därmed behålla förstaplatsen.

– Jag tycker att tävlingen gick helt okej. Det var lite ringrostigt, med tanke på att det är säsongens första tävling, säger Ferry Svan och fortsätter:
– Trots lite krångel i Springboard så kändes den grenen extra bra, och överlag är jag nöjd med insatsen. Jag kände att jag inte vart helt på topp och ska därför försöka hitta formen inför nästa deltävling, och slipa bort små misstag.

Atleterna tävlar individuellt i tre, fyra eller sex grenar, beroende på tävlingsklass och tävlingsformat, och när den fjärde deltävlingen är avgjord kommer en vinnare i varje tävlingsklass att ha korats. För Pro- och Rookieatleterna avgörs platserna till European Nations Cup under den tredje deltävlingen.

Fler guldmedaljer till Sverige
Tävlingshelgen inleddes med tävlingar i klasserna Rookie, Intermediate och Women. Svenske Rookie-atleten Edvin Karlsson levde upp favoritskapet och plockade hem guldmedaljen i sin tävlingsklass. Därtill tog han nordiska Rookie-rekord i klasserna Standing Block Chop (16.11 sekunder) och Underhand Chop (19.45 sekunder). I Intermediate-klassen knep svenske Emil Svensson guldmedaljen framför landsmannen Kim Wolke och norske Bart Gevers på andra respektive tredje plats. I damklassen gick svenske Tove Njåstad en jämn kamp med danske Felixia Banck, där den senare till slut drog det längsta strået. Tove tog utöver silvermedaljen ett nytt personligt rekord i Stock Saw (11.28 sekunder) och ett nordiskt damrekord i Underhand Chop (59.08 sekunder).

Fullspäckad tävlingssäsong
Efter Dala Game Fair i Falun väntar deltävling två i Malung, juli. Deltävling tre arrangeras i det svenska landslagets hemmaort Orsa och sista deltävlingen av Nordic Cup går av stapeln i Svenljunga, i slutet av september. Säsongen innehåller höjdpunkter i form av såväl nordiska som internationella tävlingar. Bland annat reser de svenska proffsatleterna Ferry Svan och Emil Hansson till Rotterdam den 9-10 juni, tillsammans med Rookie-atleten Edvin Karlsson. Ferry och Emil deltar då i tävlingen World Trophy, medan Edvin representerar Sverige i Rookie World Championship. 11-13 augusti samlas dessutom Nordens elit i Elverum för Nordic Championship 2023 och helgen 3-4 november väntar VM i TIMBERSPORTS® i Stuttgart.