Emil Hansson

Dramatik i nordiska mästerskapen i TIMBERSPORTS® – Emil Hansson försvarar guldet

Under fredagen 11 augusti samlades den nordiska TIMBERSPORTS® eliten i Elverum, Norge, för att göra upp i Nordiska Mästerskapen 2023. Likt fjolårets mästerskap, stod det mellan Ferry Svan och Emil Hansson inför den sista grenen. Än en gång drog Emil Hansson det längsta strået, efter att Svan diskvalificerat sig. 22-årige Hansson från Mora försvarar därmed titeln, och får representera Sverige i VM i Stuttgart.

Den intensiva tävlingssäsongen i TIMBERSPORTS® kulminerade under fredagen 11 augusti, då Nordens främsta Pro- och Rookie-atleter gjorde upp om titeln som nordisk mästare i respektive tävlingsklass. Efter förra årets avgörande av Nordiska Mästerskapen, väntades jämna heat mellan proffsatleterna. Regerande mästaren Emil Hansson och Ferry Svan väntades göra upp om titeln, och bjöd publiken i Elverum på en spännande tävling.

Inför finalgrenen, Hot Saw, var läget det samma som ifjol och endast en poäng skilde Svan och Hansson åt inför avgörandet. Hansson visade upp ett stort lugn och sågade sig till en tid på 7,91 sekunder. På andra sidan av tävlingsscenen visade det sig, efter noga övervägande från domarkåren, att Svan diskvalificerat sig efter att ha sågat över utsatt markering. I stället var det svenske Pontus Skye som plockade hem tävlingens bästa tid på 7,64 sekunder, och seglade upp som tvåa. Därmed stod det klart att 22-årige Emil Hansson försvarat sin titel om nordisk mästare, och därmed även kvalificerat sig för den individuella tävlingen i årets världsmästerskap i Stuttgart, Tyskland, den 3–4 november.

– Tävlingen var nästan en repris på fjolårets mästerskap. Jag hade lite strul i början, men det ordnade upp sig mot slutet och det var spännande in i det sista, säger Emil Hansson och fortsätter:

– Det är en stor ära för mig att få representera Sverige på ett VM igen. Förra året var väldigt speciellt och roligt eftersom det var min första gång, samtidigt som det var ett hemma-VM. Jag känner lite mindre press på mig inför VM i Tyskland och ska bara fokusera på att ladda upp ordentligt.

Ferry Svan, 25, var favorittippad inför tävlingen och har länge haft som personligt mål att vinna Nordiska Mästerskapen för att få representera Sverige i den individuella tävlingen under höstens VM. Lördagens resultat innebär att Svan får stå över individuella VM och därmed fokusera på lag-VM som går den 3 november.

– Det började bra för min del. Sedan tappade jag lite i femte grenen, Springboard, och i Hot Saw var jag lite utanför linjen, som förra året, säger Ferry Svan och fortsätter:

– Jag hade en bra känsla under dagen och långt in i tävlingen, så det är klart att det är en stor besvikelse. För min del gäller det att bryta ihop och komma igen. Näst på tur är Nations Cup i september, och målet är som alltid att vinna.

– Det var tufft att inte hålla hela vägen ifjol, så det är väldigt skönt att stå här som mästare i år. Idag var jag särskilt nöjd med Single Buck och jag tycker att jag hållit en hög nivå i den grenen under en tid nu, och det är bara att hoppas att det fortsätter så framöver, säger Edvin Karlsson.

Guld för Sverige även i Rookie-klassen
Även i Rookie-klassen blev det guld för Sverige. Den favorittippade talangen Edvin Karlsson gick en jämn kamp med danske Esben Pedersen och fjolårets vinnare Adam Bjöns. I slutändan var det dock Karlsson som stod högst upp på podiet, i sitt sista Nordiska Mästerskap som Rookie. Nästa år tar nämligen både Karlsson och danske Pedersen klivet upp i Pro-klassen.

Ytterligare medaljer att kämpa om i Nordiska Mästerskapen
Nordiska Mästerskapen 2023 fortsätter under lördagen och söndagen. Imorgon testas formen på landslagen inför höstens VM, när länderna tävlar om guldet. På söndag väntar avgörandet i Dam- och Intermediate-klasserna. För Sveriges del är chanserna till medalj goda även i dessa tävlingsklasser.

Se livesändningarna från STIHL TIMBERSPORTS® Nordiska Mästerskapen 2023 här.
Fullständiga resultat från Pro-tävlingen finns tillgängliga här.
Fullständiga resultat från Rookie-tävlingen finns tillgängliga här.