Ferry Svan och Calle Svadling i Stock Saw

VÄRLDSKLASS I EUROPEAN NATIONS-KVALET MED TRE NYA VÄRLDSREKORD

Den svenska tävlingssäsongen i TIMBERSPORTS® går sannolikt till svensk TIMBERSPORTS® historia med flest antal rekord under en och samma tävling. Totalt slog de svenska atleterna till med hela tre nya världsrekord och åtta personbästa när kvalificeringstävlingen till European Nations Cup ägde rum i lördags. Efter dagen står det klart att Ferry Svan och Edvin Karlsson representerar Sverige i PRO- respektive Rookie-klassen.

Efter ett långt tävlingsuppehåll drog den svenska tävlingssäsongen igång i lördags med kvalificeringstävlingar till European Nations Cup som hålls i München den 7 augusti. Där gör Rookies och PROs från ett antal europeiska länder upp om vinnartiteln.

Efter lördagens kval är det klart att Ferry Svan kommer att representera Sverige i PRO-klassen. Med vinst i fem av sex grenar var ledningen stabil under hela dagen. Det betyder att Ferry kommer att åka till Tyskland för att försvara sin titel från 2020.

– Det känns väldigt bra och målet var att vinna kvalet för att få åka till München. Jag har en jämn nivå som jag vill toppa ytterligare. Målet är såklart att försvara titeln och sedan får vi se vad det bjuds på för motstånd, säger Ferry Svan.

Edvin Karlsson, som är en av Sveriges bästa Rookie-atleter just nu, hade tränat hårt inför kvalet – och det gav resultat. Liksom Ferry representerade Edvin Sverige i fjolårets tävling där han placerade sig på en elfteplats av 12 totalt.

– Det ska bli jättekul att få representera Sverige igen och få möta atleter från andra länder! Jag har tränat mer, både uthållighet och teknik, och kommer nu att fokusera mer på grenarna som jag behöver utvecklas i så att jag kan ta en mittenplacering, säger Edvin Karlsson som är från Orsa.

Världsrekorden avlöste varandra
De svenska atleterna var taggade till tänderna vilket visade sig i tävlingsresultaten. Under dagen sattes hela tre nya världsrekord. Edvin Karlsson slipade Emil Hanssons Rookie-världsrekord i grenen Stock Saw med den nya tiden 9,86 sekunder. Även Pontus Skye satte tidigt ribban i PRO-tävlingen med ett nytt världsrekord i Stock Saw. Den nya tiden lyder numera 9,14 sekunder. Kort efter plockade Ferry Svan dagens sista världsrekord i grenen Single Buck med tiden 12,01 sekunder. 

– Det känns jättebra att gå härifrån idag med ett världsrekord! Jag såg att Emil Hansson gjorde väldigt bra ifrån sig i heatet innan och då kände jag att jag behöver göra allt och lite till för att matcha honom, säger en nöjd Ferry.

Livesända tävlingar 
Tävlingarna i European Nations Cup arrangeras bakom stängda dörrar i eventhallen Motorworld München, den 7 augusti. För att fans och åskådare ska kunna följa de båda tävlingarna kommer STIHL TIMBERSPORTS® att livesända dem i sociala medier.

Ny kvalificeringstävling den 17 juli
Nästa tävling för de svenska atleterna är ännu en kvalificeringstävling. Denna gång till World Trophy European Qualifier 2022 som avgörs i Schweiz den 12 september. De två bästa svenska atleterna som placerar sig inom topp 18 i den europeiska rankingen kommer att åka till Schweiz för att tävla mot Europas bästa atleter. Trophy-formatet kräver oerhörd styrka, kondition och teknik när atleterna ska såga och hugga sig igenom fyra grenar på snabbast möjliga tid. Atleterna möts två och två i utslagningsdueller för att tillslut kora en europeisk mästare. De sex bästa atleterna får även en plats i mästerskapet World Trophy 2022. 

Resultat European Nations Cup kvalificering – PRO
1. Ferry Svan
2. Emil Hansson
3. Pontus Skye
4. Calle Svadling
5. Samuel Hell

Resultat European Nations Cup kvalificering – Rookie
1. Edvin Karlsson
2. Adam Bjöns
3. Johan Staf