STIHL_TIMBERSPORTS_European_Trophy_Michal_Dubicki_Single_Buck

TUFF KONKURRENS FÖR SVENSKARNA I PREMIÄREN AV DEN INTERNATIONELLA TÄVLINGSSÄSONGEN I STIHL TIMBERSPORTS®

I lördags inleddes den internationella tävlingssäsongen i STIHL TIMBERSPORTS® med både det europeiska juniormästerskapet och den prestigefyllda tävlingen European Trophy. Edvin Karlsson, Orsa, Calle Svadling, Bjursås, och Emil Hansson, Mora, representerade Sverige. På förmiddagen i juniormästerskapet knep Edvin en sjundeplats medan Emil Hansson placerade sig på en delad 13:e plats i European Trophy och Calle Svadling, som senast tog en bronsplats, slutade på en sjätteplats.

Efter två års frånvaro gjorde den fysiskt krävande tävlingen STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy äntligen comeback i lördags. De 16 främsta europeiska atleterna gjorde upp om den prestigefyllda Trophy-titeln i spännande utslagningsheat. Svenske Emil Hansson och Calle Svadling var beredda på att bjuda på tufft motstånd.

Trots en stark inledning i tidskvalet räckte det inte hela vägen. Emil Hansson som debuterade i European Trophy fick tacka för sig i första rundan efter en diskvalificering mot den mer erfarne belgiske Marten Koen. Medan Calle Svadling, som senast tog brons, nådde fram till kvartsfinalen där han mötte den starke fransmannen Pierre Puybaret, som senare slutade på en andraplats.

– Jag kände att jag var i bra form innan tävlingen och när jag tog en tredjeplats i tidskvalet. Men jag kunde ha gjort flera delar bättre. Jag är ändå ganska nöjd med min prestation och det var en bra erfarenhet. Nu ska jag ladda om till European Nations Cup nästa helg, säger Emil Hansson.

– Känslan inför tävlingen var bra och det kändes riktigt bra att sätta andra bästa tid i tidskvalet som tog mig direkt till kvartsfinal. Men där hamnade jag efter och blev stressad. Jag känner mig både nöjd och missnöjd, såklart hade jag som mål att gå längre, säger Calle Svadling.

Överst på prispallen vid kvällens slut stod den polske atleten Michal Dubicki som försvarade sin titel från senast European Trophy ägde rum. Den starke polacken var en av storfavoriterna inför kvällen och gjorde ingen besviken. Heat efter heat slog han ut sina motståndare med överlägsna tider.

Rookie European Championship
Tidigare på dagen avgjordes det europeiska juniormästerskapet. Tävlingen som annars är ett världsmästerskap fick en anpassad form på grund av pandemin med endast europeiska atleter. Svenske Edvin Karlsson från Orsa har haft en snabb utveckling de senaste åren. Målet inför tävlingen var en mittenplacering då konkurrensen är hård. Efter två bra placeringar i två av fem grenar, bland annat i Stock Saw där Edvin innehar juniorvärldsrekordet, samt ett personligt rekord i Single Buck slutade svensken på en sjundeplats, endast en poäng från att hamna bland de topp sex bästa atleterna och därmed gå vidare till sista rundan.

– Mitt mål var en mittenplacering så jag känner mig nöjd! Jag gjorde två riktigt bra grenar som tog mig till en delad ledning men sedan tappade jag fokus i de två sista grenarna. Det är klart det är tråkigt att missa nästa runda med en poäng men jag är nöjd med en sjundeplats, säger Edvin Karlsson.

Den tjeckiske atleten Matyas Klima vann det europeiska juniormästerskapet vilket också var hans första internationella vinst.


Resultat European Trophy

1. Michal Dubicki, Polen

2. Pierre Puybaret, Frankrike

3. Koen Martens, Belgien

4. Martin Kalina, Tjeckien

5. Redmer Knol, Nederländerna

6. Calle Svadling, Sverige

7. Andrea Rossi, Italien

8. Armin Kugler, Österrike

9. Danny Martin, Tyskland

10. Martin Komarek, Tjeckien

11. Guillaume Maure, Frankrike

12. Michael Del Pin, Italien

13. Günther Dallinger, Österrike

13. Emil Hansson, Sverige


Resultat European Rookie Championship

1. Matyas Klima, Tjeckien

2. Loic Voinson, Frankrike

3. Oliver Reinhard, Schweiz

4. Michel Perrin, Italien

5. Alessandro Ciaponi, Italien

6. Michal Skornicka, Polen

7. Edvin Karlsson, Sverige

8. Mikolaj Groenwald, Polen

9. Marcel Steinkämper, Tyskland

10. Robin Haas, Schweiz

11. Sebastien Bato, Frankrike

12. Lukas Wagesreiter, Österrike


Båda tävlingarna finns att se på STIHL TIMBERSPORTS® officiella Youtube-kanal.