Ferry Svan och det svenska landslaget är redo att utmana världseliten i TIMBERSPORTS® VM.

Sverige utmanar världseliten i TIMBERSPORTS® VM i Göteborg – Siktet inställt på prispallen

Med bara veckor kvar till VM i extremsporten TIMBERSPORTS® i Partille Arena, står det svenska landslaget redo att utmana världseliten. Proffsatleterna Ferry Svan, Emil Hansson, Pontus Skye och Calle Svadling har en intensiv tävlingsperiod bakom sig. När säsongen nu kulminerar den 28–29 oktober, har det svenska landslaget som mål att sluta bland de tre bästa av 20 nationer.
– Det här är något vi har längtat efter i flera år. Det ska bli riktigt kul att kliva ut i arenan och representera Sverige på hemmaplan, säger Ferry Svan.

Den intensiva tävlingssäsongen i extremsporten TIMBERSPORTS® drog i gång under maj, och nu återstår endast årets höjdpunkt. Om tre veckor går VM i TIMBERSPORTS® i Sverige och Göteborg för allra första gången, och värdlandet väntas ha goda chanser i tävlingarna.

Under fredagen, 28 oktober, går lag-VM av stapeln. Här samlas över 20 nationer, däribland stornationerna USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. I utslagningsdueller tävlar atleterna i lag om fyra, i de fyra grenarna Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck och Standing Block Chop. Varje atlet genomför varsin gren i en stafett. Förra gången VM arrangerades slutade Sverige på en sjundeplats. I år har landslaget fina prestationer bakom sig, och siktet är inställt på medaljer.

– Det kan bli ett väldigt bra VM för Sverige i år. Vi har ett bra lag och är väldigt laddade. Det handlar egentligen bara om att finslipa de sista detaljerna inför tävlingen, säger Ferry Svan och fortsätter:
– De favorittippade nationerna, Australien, Nya Zeeland och USA, blir tuffa. Men samtidigt vet vi att vad som helst kan hända, det har vi sett innan, och vi ska göra allt vi kan för att slå dem.

I augusti blev det svenska laget återigen bäst i Norden, efter att ha försvarat titeln i Nordiska Mästerskapen. Tillsammans med danske Esben Pedersen följde de upp insatsen som Team Nordic, med en ytterligare förstaplats i tävlingen European Nations Cup i september.

– Både den individuella formen och lagets form känns bra och på stadigt uppåtgående. Det ska bli riktigt kul att se vad vi kan åstadkomma på VM. Vi vill bli det bästa europeiska laget och då ser jag Polen som vårt största hot. Med rätt väg genom tävlingen, det vill säga med rätt ranking, kan vi nå hela vägen till prispallen, säger Pontus Skye, 30, Leksand.

Stjärnskott från Mora representerar Sverige
Under lördagen, 29 oktober, går den individuella tävlingen i VM. Världens tolv främsta TIMBERSPORTS® atleter kämpar om titeln som världsmästare, där grenarna Springboard och Hot Saw tillkommer. En av de tolv är Emil Hansson, 21, från Mora. Hanssons utveckling har gått spikrakt uppåt under säsongen och vägen till VM har krönts med segrar i European Trophy och Nordiska Mästerskapen, där den sistnämnda meriten gav honom platsen i individuella VM.

Hansson representerar Sverige som tävlingens yngsta atlet, men samtidigt som Europas näst främsta atlet enligt Europarankingen.

– Att få representera Sverige i den individuella tävlingen är väldigt stort för mig. Det är bara att kliva in och njuta, ta en gren i taget och fokusera på att göra bra insatser i varje heat. Pressen ligger egentligen på de andra, lite mer rutinerade atleterna. Jag är yngst och har allt att vinna, säger Emil Hansson.

VM i TIMBERSPORTS® 28–29 oktober hålls i Partille Arena, strax utanför Göteborg.För att bevaka tävlingen live krävs mediaackreditering. Anmälan för ackreditering görs här.

För att uppleva tävlingen från läktaren kan mer information och biljetter nås här.

Tävlingstider:
Lag-VM, fredag 28 oktober: Tävlingen startar 19:00, inträde från 17:00.
Individuella VM, lördag 29 oktober: Tävlingen startar 19:00, inträde från 17:00.