Ferry Svan (26) är redo att ta revansch när TIMBERSPORTS® säsongen drar igång.

Svenskt medaljhopp när årets TIMBERSPORTS® tävlingar presenteras

Efter fjolårets publikfest på TIMBERSPORTS® VM i Göteborg står extremsportens atleter inför en ny säsong av action, styrka och precision. För de svenska atleterna väntar flera internationella och nationella tävlingar, och baserat på förra årets prestationer är medaljhoppet stort. Inte minst är siktet inställt på prispallen under VM i Stuttgart i november.

Falun, Sverige, står värd för första deltävlingen i Nordic Cup den 26-28 maj, vilket markerar starten för den nordiska tävlingssäsongen i TIMBERSPORTS®. Turneringen samlar nordiska atleter i samtliga tävlingsklasser – Pro, Rookie, Intermediate och Women – och innefattar fyra deltävlingar som sträcker sig hela vägen till slutet av september.

Höjdpunkten i den nordiska säsongen äger rum den 11-12 augusti i Elverum, Norge, där en nordisk mästare i TIMBERSPORTS® kröns. Nordiska Mästerskapen är även enda chansen för nordiska atleter att klättra på europarankingen, vilken avgör vem eller vilka som får resa till Stuttgart för att tävla i TIMBERSPORTS® VM 2023, 3-4 november. För en garanterad plats i individuella VM i november behöver den bäste atleten från respektive land hamna på en topp åtta-placering på europarankingen. I fjolårets hemma-VM slutade Sverige på sjätteplats och siktar i år högre. För svenske Ferry Svan innebär det även en chans på revansch, efter att 26-åringen misslyckade med att kvalificera sig för den individuella tävlingen i VM 2022.

– Det ska bli skönt att komma igång igen. Under försäsongen har jag varit i Australien och tränat och tävlat. Där lärde jag mig mycket, framförallt tekniska detaljer, som jag tagit med mig in i träningen inför säsongen, säger Ferry Svan och fortsätter:
– Jag siktar på att vinna Nordic Cup och Nordiska Mästerskapen samt att hamna på prispallen under World Trophy. I år är målet även att representera Sverige i Indivudella VM och sluta topp-tre. Jag hoppas att vi i landslaget även kan ta en ny rekordtid på under en minut i lag-VM och sluta högre än ifjol.

Historisk fjolårssäsong
Fjolårssäsongen var historisk, då nordiska tävlingar för första gången även innebar kamp i damklassen.
– I år vill vi att damklassen ska ta ytterligare kliv. Jag hoppas att vi kan höja nivån än mer, bli fler på tävlingarna och inspirera fler kvinnor att börja med TIMBERSPORTS®, säger svenske atleten Tove Njåstad och fortsätter:
– För egen del siktar jag på att ta så många personliga rekord som möjligt och att försvara min titel som nordisk mästare. I år vet jag vad som förväntas av mig och hur det funkar på tävlingar och har därför tränat mycket utefter det.

Nordiska atleter mäter sig mot världseliten
Parallelt med den nordiska tävlingssäsongen tävlar svenska atleter även internationellt. Den 9 juni startar den internationella tävlingssäsongen i TIMBERSPORTS®. Då samlas atlerer från hela världen i Rotterdams hamn för tävlingen World Trophy. Det publikvänliga Trophy-formatet innebär att atleterna möts i dueller, där fyra grenar ska genomföras på rad och på snabbast möjliga tid. Samma helg, och på samma plats, hålls även Rookie World Championship, där svenske junioratleten Edvin Karlsson är med och tävlar om världsmästartiteln.

Här tävlar svenska atleter under 2023:
- 26-28 maj hålls första deltävlingen av Nordic Cup i Falun.
- 9 juni samlas världseliten i Rotterdam för World Trophy. Här tävlar även svenske Rookie-atleten Edvin Karlsson i Rookie World Championship i Rotterdam.
- 17 juni går tävlingen Nordic Trophy i Transtrand. Tävlingen fungerar som kval till European Trophy.
- 21-22 juli fortsätter Nordic Cup med deltävling två i Malung.
- 30 juli arrangeras tävlingen European Trophy, Polen.
- 5-6 augusti går tredje deltävlingen av Nordic Cup i Orsa.
- 23-24 september avgörs Nordic Cup med den fjärde deltävlingen i Svenljunga.
- 11-12 augusti går Nordisk Mästerskapen i Elverum, Norge.
 - 3 september arrangeras European Nations Cup i Seefeld, Tyrolen.
- 3-4 november går årets VM i Stuttgart, Tyskland. Lagtävlingen arrangeras under fredagen och den individuella tävlingen under lördagen.

Hela TIMBERSPORTS® tävlingsschema finns tillgängligt här: https://data.stihl-timbersports.com/Events

Läs fler nyheter från TIMBERSPORTS® Sverige här.