Ferry Svan 2019

Ferry Svan klar för VM i Timbersports – tävlar om världsmästartiteln

På Nordiska Mästerskapen i Timbersports blev Ferry Svan nordisk mästare. Han hade då stor chans att också kvalificera sig till finalen i individuella VM i Timbersports. Nu är det klart – Ferry Svan är bland de tolv bästa atleterna i världen och ska slåss om världsmästartiteln när mästerskapen avgörs den 1–2 november i Prag, Tjeckien.

När Ferry Svan stod klar som nordisk mästare efter Nordiska Mästerskapen den 24 augusti visste han att han då hade goda chanser att även kvalificera sig till individuella VM i Prag i november. Fokus i träningen sattes på VM oavsett om han skulle kvalificera sig eller inte. Nu är det officiellt att Ferry kommer få representera Sverige under det individuella världsmästerskapet, och sedan tidigare i lag-VM.
– Det var en otrolig känsla att stå högst upp på pallen efter Nordiska Mästerskapen och att då veta att man också kan bli kvalificerad till VM. Det känns helt fantastiskt att representera Sverige i individuella VM som länge varit ett mål för mig, säger Ferry Svan.

Ända sedan Ferry gick upp i seniorklassen inför Nordiska Mästerskapen 2017 i Göteborg har han nämligen haft som mål att en dag bli världsmästare. Och 2019 har varit ett bra år. En historisk sjätteplats i den prestigefyllda, internationella tävlingen Champions Trophy i maj, en nordisk mästartiteln i augusti och nu en plats i VM. Den kommande tiden kommer Ferry att fokusera stenhårt på träningen och på att finslipa de sista detaljerna.
– Jag kommer att fila på tekniken i varje gren så att den sitter till VM. Man får bara en chans och det är hundra procent som gäller när man väl är på plats, säger en taggad Ferry.

Till det individuella världsmästerskapet kvalificerar sig endast de tolv främsta atleterna i världen. Kvalificering sker genom ett poängsystem bland nationsmästarna i varje land. De tolv atleter som rankas högst baserat på flest poäng är klara för VM. Ferry får sällskap av atleter från bland annat USA, Kanada, Tyskland och Frankrike. 

Deltagare individuella VM 2019 
1. Shane Jordan, Nya Zeeland
2. Martin Rousal, Tjeckien
3. Ben Cumberland, Kanada
4. Cassidy Sheer, USA
5. Brayden Meyer, Australien
6. Pierre Puybaret, Frankrike
7. Elgan Pugh, Storbritannien
8. Danny Mahr, Tyskland
9. Ferry Svan, Sverige
10. Michal Dubicki, Polen
11. Christophe Geissler, Schweiz
12. Koen Martens, Belgien