Ferry Svan och Emil Hansson

EMIL HANSSON OCH FERRY SVAN TÄVLAR OM PLATS TILL WORLD TROPHY 2022

Under World Trophy European Qualifier den 12 september i år tävlar nitton av Europas bästa atleter inom TIMBERSPORTS® om sex platser till World Trophy 2022. Representerar Sverige i september gör Ferry Svan och Emil Hansson som tog första respektive andra plats under den svenska kvaltävlingen.

Swedish Trophy 2021 avgjordes i Orsa den 17 juli och nu står det klart att de två svenska toppatleterna har varsin plats under World Trophy European Qualifier och därmed är ett steg närmare World Trophy 2022. Trophy-formatet är lite av en favorit för Ferry Svan och efter att han inte kvalat vidare till de två senaste europeiska Trophy-tävlingarna var Swedish Trophy i juli extra viktig.

– Jag satsade hårt och lämnade inget åt slumpen. Trophy-formatet är något alldeles speciellt och det gäller att kunna ge allt i fyra grenar på raken. Jag var i bra form och när det var dags för sista grenen hade jag kraft att öka så det gick väldigt bra. Nu ska det bli kul att tävla i World Trophy European Qualifier och om en plats i nästa års World Trophy, säger Ferry Svan.

Med mindre än 15 sekunder efter Ferry Svans totaltid i Swedish Trophy tog Emil Hansson andraplatsen och kommer som nybliven PRO-atlet att för första gången någonsin tävla om en plats till World Trophy.

– Det gäller att ha både tekniken, styrka och kondition när man tävlar i Trophy-formatet. Det mesta flöt på för mig under Swedish Trophy och det kändes riktigt bra med en andraplats. Efter det har jag tävlat i European Trophy och där gick det inte lika bra så nu satsar jag på revansch under World Trophy European Qualifier, säger Emil Hansson.

Nyligen avgjordes den sista av alla nationella kvaltävlingar och det står därmed klart vilka nitton europeiska atleter ska mötas i Schweiz den 12 september i år. De sex atleter som placerar sig i topp får slutligen en plats i mästerskapet World Trophy 2022, där de tolv bästa atleterna från hela världen samlas för att kora en mästare.

Senast den internationella tävlingen World Trophy arrangerades var 2019 på Tjolöholms slott utanför Göteborg, men då under det tidigare namnet Champions Trophy. På grund av pandemin blir den första internationella tävlingen i Trophy-formatet först 2022. 

Inom TIMBERSPORTS® finns två individuella tävlingsformat: Trophy- och VM-format. Båda formaten utmanar atleterna i såväl styrka och uthållighet som teknik men tävlingsformatet Trophy är extremt intensivt då atleterna möts i utslagningsdueller och på snabbast möjliga tid ska genomföra fyra grenar på rad. I Stock Saw och Single Buck används motorsåg respektive handsåg medan yxa är redskapet i Underhand Chop och Standing Block Chop. I VM-formatet tävlar atleterna i Trophy-formatets fyra grenar samt Springboard och Hot Saw, i var gren för sig och uppdelat i tre rundor. Poäng tilldelas baserat på tiden i respektive gren. Efter varje runda elimineras de atleter med lägst poäng.


Resultat Swedish Trophy 2021

 1. Ferry Svan
 2. Emil Hansson
 3. Pontus Skye
 4. Calle Svadling
 5. Edvin Karlsson


Deltagare World Trophy European Qualifier 2021

 1. Koen Martens, Belgien
 2. Ferry Svan, Sverige
 3. Michal Dubicki, Polen
 4. Martin Komarek, Tjeckien
 5. Emil Hansson, Sverige
 6. Elgan Pugh, Storbritannien
 7. Guillaume Maure, Frankrike
 8. Glen Penlington, Storbritannien
 9. Pierre Puybaret, Frankrike
 10. Danny Martin, Tyskland
 11. Armin Kugler, Österrike
 12. Oliver Reinhard, Schweiz
 13. Redmer Knol, Nederländerna
 14. Ionel Marinita, Rumänien
 15. Andrea Rossi, Italien
 16. Stephen Hübscher, Schweiz
 17. Robert Ebner, Tyskland
 18. Marcin Darga, Polen
 19. Martin Kalina, Tjeckien