Emil_Hansson

Emil Hansson ny europamästare i TIMBERSPORTS® – överraskade mot storfavoriterna  

I helgen reste nordiska TIMBERSPORTS® atleter till Scherrhein, Frankrike, för internationella tävlingar. De svenska PRO-atleterna Emil Hansson och Ferry Svan ställdes mot Europas elit i tävlingen European Trophy – där Hansson överraskade och tog hem guldmedaljen till Sverige. 

21-åriga Emil Hanssons proffskarriär i TIMBERSPORTS® går som på räls. Under fjolåret gjorde han sin debut i tävlingen European Trophy – då slutade det med en trettondeplats. Ett år senare är Emil Hansson europamästare och en av de yngsta Trophy-vinnarna någonsin, efter en imponerande insats under European Trophy 2022. 

– Jag har inte riktigt fattat att jag vunnit ännu, men jag är såklart väldigt glad. Tidskvalet gick sisådär, men sedan kom jag igång och hittade formen. Jag har lagt ner mycket tid det senaste året och ökat träningsgraden ordentligt, och det är väldigt kul att se att det ger resultat, säger Emil Hansson. 

Vägen till guldmedaljen var prövande. Tävlingsformatet testar atleternas styrka liksom uthållighet, då de ska genomföra fyra grenar i ett och samma heat. Bland konkurrenterna fanns bland annat de merittunga atleterna Michael Dubicki från Polen och belgiske Koen Martens, samt landsmannen Ferry Svan. 

Mästerskapet bjöd på många tuffa heat – inte minst i kvartsfinalen, där Hansson och Svan ställdes mot varandra. Ett mycket jämnt heat slutade med seger för Hansson, som via en övertygande semifinalseger mot franske Pierre Puybaret nådde finalrundan mot belgaren Koen Martens. Finalen blev en nagelbitare. Fram till de två sista grenarna var det Martens som såg ut att plocka hem förstaplatsen, men efter en spurt i grenarna Single Buck och Standing Block Chop knep Hansson guldmedaljen för första gången. 

– Det tuffaste heatet var helt klart mot Ferry. Det var en jämn kamp och vi båda hade ju de bästa tiderna under dagen. Finalen var också väldigt spännande, men det var bara att gå in och göra jobbet, säger Hansson.  

Ferry Svans resa i tävlingen tog slut i kvartsfinalen mot Emil Hansson, och det blev en femteplats för Svan – trots att hans tid i sextondelfinalen mot tyske Danny Martin, 1:10.89, var den snabbaste i hela tävlingen. Precis som i World Trophy 2022 blir det nu Svan och Hansson som representerar Sverige i World Trophy 2023. Svans femteplats innebär nämligen att han, tillsammans med Hansson, kvalificerar sig för tävlingen. 

– Jag hade förväntningar på mig själv om att försvara titeln. Jag hade en tuff resa genom tävlingen och lyckades inte ta hem det, men är såklart glad för Emils skull. Han är duktig och har tränat hårt, säger Ferry Svan. 

– Nu ligger fokus på Nordic Cup och Nordiska Mästerskapen, där vi tävlar i det individuella formatet med alla sex grenar. Målet där är att vinna, det är det alltid, avslutar Svan. 

Rookie-tävling under samma helg 
Samma dag som avgörandet av European Trophy, tävlade några av Europas främsta Rookie-atleter i mästerskapet French Rookie Championship. Från Norden tävlade svenske Edvin Karlsson och danske Bo Andersen. Edvin Karlsson stod för fina insatser i grenarna Standing Block Chop, Single Buck och Underhand Chop, men sågade utanför markeringen i Stock Saw och blev dessvärre diskvalificerad i den grenen. Därmed slutade tävlingen med en fjärdeplats för Karlsson. Danske Bo Andersen gjorde sin internationella tävlingsdebut och slutade på en åttondeplats av tolv tävlande. 

Framöver väntar flera tävlingar för de nordiska TIMBERSPORTS® atleterna. Den 16-17 juli går den andra deltävlingen i Nordic Cup, i norska Hamar. Därefter väntar den tredje och sista deltävlingen i Nordic Cup, den 6-7 augusti i Orsa. Sommaren avslutas med Nordiska Mästerskapen den 27-28 augusti, som går i Stenkullen, Göteborg. Det är där det avgörs vilken atlet som kommer representera sitt land i VM i oktober.  

För fullständiga resultat från European Trophy, läs mer här
Livesändningen från European Trophy går att se här
För fullständiga resultat från French Rookie Championship, läs mer här